logo_tur2 RazmakNaslov2

Pocetna
O_apart
Ponuda
Fuzine
Kako_do_nas
Rezervacija
Kontakt
pjesacenje
biciklizam
izletiautom
bireaniizleti
foto-safari
Kultura
Sport

Špilja Vrelo

Otkrivena je slučajno pedesetih godina prošloga stoljeća kod izgradnje akumulacijskog jezera Bajer. Starost joj se procjenjuje na 3,5 - 4 milijuna godina.
 
Iako je dugačka samo 300 metara, izuzetno je lijepa i bogata špiljskim ukrasima. Osobitu vrijednost špilji daje joj voda - na samo pedesetak metara nalazi se prekrasan gorski izvor, jezero i ponor koji je čine posebno atraktivnom. Bistar i hladan gorski potok je iz porječja rijeke Ličanke i u izrazito kišnim razdobljima poplavljuje špilju.
 
Špilju Vrelo zbog svojih ljepota često nazivaju i "Postojna u malom". Špilja je uređena za posjete i obnovljena novom rasvjetom i pješačkom stazom s mostićima 1998. godine. Zbog blage konfiguracije terena, bez ijedne stepenice, jedina je turistički uređena špilja u Europi koju mogu posjetiti svi uzrasti, djeca, stariji pa čak i invalidi u kolicima.

Gornje jelenje - Platak

Starom cestom prema Rijeci, za nekoliko minuta stiže se do Gornjeg jelenja od kojeg se desno odvaja bijela šumska cesta. Vozeci istom, nakon cca 2 km dolazimo do obilježenog raskrižja na kojem se lijevo odvaja u pravcu Platka, a desno u pravuc Vilje - Risnjak. Desnim krakom se dolazi na početak označene planinarske staze prema vrhu Risnjaka (parking Vilje na 1186 mnm - 4,7 km). Istom cestom u nastavku može se stići do Lividrage (13 km) ili Gerova (22km). Na djelovima cesta je usko asfaltirana.
Od prije pomenutog prvog raskrižja, lijevi pravac koji je asfaltiran, ali izuzetno usko, vodi pravo do planinarskog doma na Platku (7 km). Planinarski dom "Sušak" na Platku je objekat koji radi cijele godine i nudi smještaj, hranu i okrepu, te je odlično polazište za gotovo sve obližnje vrhove kao Snježnik, Risnjak, Guslica ......
Platak (24,5 km) je u zimskim mjesecima jedno od jačih Hrvatskih skijališta sa jednom velikom žičarom (sedežnicom) i nekoliko manjih vučnica, te dječijim ski-liftom koji je prilagođen najmlađem uzrastu.

Bribirskom šumom Bribirskom šumom - točnije Ravnim (14 km) gdje se nalazi planinarski dom Vagabundina koliba. Objekt nudi posebna prirodna autohtona jela koja se ne mogu više nigdje drugdje naći. Sam objekt može poslužiti i kao polazište za mnoge planinarske izlete na okolne vrhove - Zagradski vrh, Viševica, Bitoraj, Kobiljak ..... . Sa te lokacije može se automobilom spustiti u Bribirsku dolinu, te do Crikvenice ili Novog Vinodolskog, ali se isto tako preko mjesta Bater lako dodje do Vrataruše, gdje se nalazi centar od 14 vjetroelektrana.