logo_tur2 RazmakNaslov2

Pocetna
O_apart
Ponuda
Fuzine
Kako_do_nas
Rezervacija
Kontakt
pjesacenje
biciklizam
izletiautom
bireaniizleti
foto-safari
Kultura
Sport
             

Izleti automobilom, iako su najmanje zdravi, nekako su najtraženiji. Uostalom, može se automobilom stići do određene lokacije koja nam omogućava daljnje lakše kretanje.

Iz navedenog, izbacili smo bliske lokacije, te kao preporuku za izlete automobilom počinjemo sa:

Bribirskom šumom - točnije Ravnim (14 km) gdje se nalazi planinarski dom Vagabundina koliba. Objekt nudi posebna prirodna autohtona jela koja se ne mogu više nigdje drugdje naći. Sam objekt može poslužiti i kao polazište za mnoge planinarske izlete na okolne vrhove - Zagradski vrh, Viševica, Bitoraj, Kobiljak ..... . Sa te lokacije može se automobilom spustiti u Bribirsku dolinu, te do Crikvenice ili Novog Vinodolskog, ali se isto tako preko mjesta Bater lako dodje do Vrataruše, gdje se nalazi centar od 14 vjetroelektrana.

Zeleni vir (34,5 km) http://www.zelenivir.com/ je statusom zaštićeni krajolik i kao takav lijepo odredište za jednodnevni izlet koji obuhvaća veliki slap i sam Zeleni vir – izvor koji je pretvoren u malo jezero iz kojega voda cjevovodom pada na turbine povijesno atraktivne munjare izgrađene još davne 1921. godine. Zeleni vir bi bio nepotpun da se ne spomene atraktivni - Vražji prolaz (ime koje s pravom nosi) na vrhu kojega se nalazi atraktivna spiljica - Muževa hiža. U sklopu ulaza nalazi se ugostiteljski objekt koji radi u mjesecima kada je moguć prilaz automobilom, a to je u proljeće, ljeto i ranu jesen.

Izvor Kupe - nalazi se u okviru NP Risnjak i odredište je koja zahtijeva nešto više pješačenja, pošto se automobilom dolazi do mjesta Razloge, a od odakle se spušta obilježenom pješačkom stazom do samog izvora ili se spusti autom do sela Kupari pa se uz kupu pješke penje uzvodno do izvora. Sam izvor je jezerskog tipa promjera nekih 30-tak metara i nalazi se na 313 mnm. Do sada najdublji uron izveo je Luigi Casati kada je stigao do -154 m, a izveden je u organizaciji speleološkog društva DDISKF iz Zagreba.

Jezero u Lokvama - špilja Lokvarka - Mrzla vodica
Špilja Lokvarka (9 km) je jedna od najvećih naših uređenih špilja i svojim dimenzijama izuzetno je atraktivna za posjetioce. Za posjet dobro je nazvati turistički ured u Lokvama (051/831-336, 091/450-80-35) pošto izvan turističke sezone radi samo prema dogovoru.
Lokvarsko jezero (10,5) je najveća umjetna akumulacija u Gorskom kotaru i zajedno sa fužinskim jezerima ulazi u HE sustav Vinodol sa kojim je vezana podzemnim cjevovodima i gdje se iskorištava sva potencijalna energija zarobljenih goranskih vodotokova. Oko jezera se zapadnom stranom može kretati pješke ili biciklom, dok je sa istočne strane jezera asfaltirana prometnica koja prolazi vikend naseljem Gorski raj te se spaja na cestu koja povezuje Crni lug i Gornje jelenje, a koja je od mjesta Mrla vodica (17-19 km - ovisno od pravca)do Gornjeg jelenja u stvari stara Lujzinska cesta.

Mrkopalj - Begovo razdolje - Matić poljana
Mrkopalj (16,2 km) je atraktivan u zimskim mjesecima jer je u samoj blizini mjesta biatlonski centar namjenjen za nordijske discipline, te vučnica koja skijaše podiže na vrh brda Čelimbaša sa kojeg se spušta nekoliko staza atraktivnih za ljubitelje alpskog skijanja.
Iz Mrkoplja se za nekoliko minuta stiže i u najviše naseljeno mjesto Grskog kotara i Hrvatske, Begovo Razdolje (22,1) u kojem je postavljena skijaška vučnica. Posebnost Begovog razdolja je u izuzetno velikoj količini snježnih oborina koje se zadržavaju do kasnih proljetnih dana.
U ljetnim mjesecima kroz Mrkopalj prolazi cesta prema Matić poljani (22,9 km) od koje se dalje šumskom cestom može stići do Drežnice (51 km), Ogulina ili Novog Vinodolskog, ali i do pod poznatae planinarka odredišta, Bijele i Samarske stijene (35 km) - strogi rezervat prirode.

Gornje jelenje - Risnjak - Platak - Snježnik
Starom cestom prema Rijeci, za nekoliko minuta stiže se do Gornjeg jelenja od kojeg se desno odvaja bijela šumska cesta. Vozeci istom, nakon cca 2 km dolazimo do obilježenog raskrižja na kojem se lijevo odvaja u pravcu Platka, a desno u pravuc Vilje - Risnjak. Desnim krakom se dolazi na početak označene planinarske staze prema vrhu Risnjaka (parking Vilje na 1186 mnm - 4,7 km). Istom cestom u nastavku može se stići do Lividrage (13 km) ili Gerova (22km). Na djelovima cesta je usko asfaltirana.
Od prije pomenutog prvog raskrižja, lijevi pravac koji je asfaltiran, ali izuzetno usko, vodi pravo do planinarskog doma na Platku (7 km). Planinarski dom "Sušak" na Platku je objekat koji radi cijele godine i nudi smještaj, hranu i okrepu, te je odlično polazište za gotovo sve obližnje vrhove kao Snježnik, Risnjak, Guslica ......

Platak (24,5 km) je u zimskim mjesecima jedno od jačih Hrvatskih skijališta sa jednom velikom žičarom (sedežnicom) i nekoliko manjih vučnica, te dječijim ski-liftom koji je prilagođen najmlađem uzrastu.

Fužine se nalaze u kvarnerskom zaleđu čime su odlična polaznica za obilazak bilo koje destinacije na širem kvarnerskom području od Novog Vinodolskog do Lovrana.