logo_tur2 RazmakNaslov2

Pocetna
O_apart
Ponuda
Fuzine
Kako_do_nas
Rezervacija
Kontakt
pjesacenje
biciklizam
izletiautom
bireaniizleti
foto-safari
Kultura
Sport

Cijelo područje Općine Fužine, kao i većina Gorskog kotara je relativno kasno naseljeno. Ipak, od početka 17. stoljeća pa do danas, stanovnici ovog kraja su ostavili iza sebe tragove svog bivka i kulture. Fužine su nastale uz staru Karolinsku cestu koja je dolazila iz Ravne gore i preko zlobina i Hreljina se spuštala u Bakar pod čijom upravom su Fužine i bile. Nažalost, ostataka starih kovačija po kojima su Fužine i dobile ime više nema. Postoje ostaci uskotračne pruge kojom se nekada prevozila sirovina prema okolnim pilanama. U Fužinama je osnovana škola još davne 1785. godine, te puhački orkestar 1848. godine.
U Fužinama je 1722. bila izgrađena crkva Sv. Antuna Padovanskog, uglavnom od drva, a nakon što je izgorjela, na istom mjestu podignuta je nova. Građena je od 1808. do 1833. godine i spada u najveće sakralne objekte u Gorskom kotaru. Posvećena je svetom Antunu Padovanskom, zaštitniku Fužina.

U Vratima je crkvica Gospe Lurdske, dok uz crkvu Sv. Juraja u mjestu Lič postoji i Svetište Majke Božje Snježne u Liču, koje datira iz 1733. godine, kada je prema predaji, stanovnike Liča koji su obrađivali svoja polja, iznenadila snježna oluja, u kojoj im se ukazala Majka Božja. Na tom mjestu sagrađena je crkva koja je srušena u II. svjetskom ratu. To mjesto već godinama pohode hodočasnici i turisti, u potrazi za molitvom, ozdravljenjem i vidjeli crkvicu koja je nanovo podignuta kraj ruševina nekadašnje stare. Svake godine se 5. kolovoza tu tradicionalno održava hodočašće i slavlje u čast Majke Božje Snježne.
U samom mjestu Lič, zahvaljujuci velikom entuzijazmu grupe mještana Liča, organizirana je zavičajna zbirka, koju je moguće obići u dogovoru sa Turističkim uredom.