logo_tur2 RazmakNaslov2

Pocetna
O_apart
Ponuda
Fuzine
Kako_do_nas
Rezervacija
Kontakt
pjesacenje
biciklizam
izletiautom
bireaniizleti
foto-safari
Kultura
Sport
             
Pješačenje je aktivnost koja traži najmanje ulaganja i najdostupnija je svim posjetiocima. Odvojiti ćemo sportsko od rekreativnog pješačenja tako da će u ovom dijelu biti opisane samo kraće ture koje su primjerene rekreativnom pješačenju.
             

U okviru samog naselja se može šetati lokalnim cesatama i stazama, ali najpreporučljivije su šetnice koje zaobilaze motorni promet, a to je park Gorica, te šetnice uz jezera Bajer i Lepenicu.

Park šuma Gorica - je smještena između mjesta i istoimenog vikend naselja. Prošarana je uređenim pješačkim stazama, a na gornjem kraju smještena su tri teniska terena sa ugostiteljskim objektom. Do samih teniskih terena i ugostiteljskog objekta može se stići automobilom.

Jezera - uz jezero Bajer je uređena šetnica. Zapadnom obalom jezera prolazi lokalni put koji koriste mještani za vlastite potrebe, ali je ujedno i poveznica sa Skautskim centrom koji se nalazi u Rakovom jarku. Taj put se koristi kao šetnica sve do brane jezera Lepenica. Preko brane vodi put koji je zatvoren rampom koja preči promet vozilima, ali time čini pješačenje ugodnijim. Prelaskom brane, asfaltirani put vas vodi kroz vikend naselje Vrelo, do malog raskrižja od kojeg na lijevo za nekoliko minuta stižete do ranča Vrelo, a na desno se vraćate u pravcu Fužina, ali istočnom obalom jezera.

Nakon sto krenete u smjeru Fužina, prolazite pored male reverzibilne hidrocentrale, te izletišta u borovoj šumi izuzetno povoljnog za boravak u prirodi na otvorenom. Uz samo izletište je izvor Malog vrela koje dio svoje vode dobiva iz turistički uređene špilje Vrelo čiji se ulaz nalazi uz samu prometnicu i o kojoj ce se više pisati u izletima. Od izletišta Vrelo u pravcu Fužina izrađena je šetnica koja je odvojila promet od pješaka i time omogućila nesmetanu šetnju uz vodu, te se njome može stići gotovo do same brane u Fužinama.

Šetajući uz jezero Bajer, može se koristiti prilika da se razgleda nekoliko kiparskih djela Goranske kiparske radionice koja su raspoređena na raznim lokacijama.
Uz jezero Lepenicu postoji staza koja je čisto pješačka i pomalo ulazi u domenu avanturizma pošto na više lokacija prolazi kroz vodu, blato, jake strmine, velike gustiše i sl. Šetajući obalom jezera Lepenice imate mogućnost sresti i razne vrste divljači koje žive na terenima Gorskog kotara.